1. Louis Armstrong – 'Zat You, Santa Claus?

Ez annyira helyes, hogy mindig fülig ér a szám, amikor hallgatom. Közben rájövök, hogy Louis Armstrong igazából maga a Mikulás.

2. The Pogues és Kirsty MacColl – Fairytale Of New York

Az egyik legnagyobb kedvencem a londoni punkbanda és a 16 éve tragikus körülmények között elhunyt Kirsty MacColl New York-i, khm, alternatív tündérmeséje kelta zenei elemekkel, villoni stílusban „évődős” duettel, keserédes kocsmaromantikával.

3. Bob Dylan – It Must Be Santa

Ha már kocsmakarácsony, akkor ki ne hagyjuk a friss Nobel-díjas rá oly kevéssé jellemző feldolgozásdalát, a 2009-es It Must Be Santa-t, amivel alaposan meglepte rajongóit a korszakokat meghatározó amerikai ikon. Van itt minden, tangóharmonika, hosszú hajú Bob Dylan mikusapkában... és verekedés, ahogy az egy tisztes karácsonyi mulatsághoz és dalhoz illik. 

4. Budapest Bár – Télapó Rally

Haladjunk tovább az alternatív Mikulás-vonalon, de már hazai terepen: a Budapest Bár Ünnep címmel megjelentetett egy remek albumot jobbnál jobb dalokkal, ezek közül is a legszórakoztatóbb a Télapó Rally. Azt hiszem, elég, ha idézek belőle, hogy legyen kedvetek meghallgatni: „Finnországban Lappföldön élt egyszer egy szarvas/ kicsit máshogy gondolta, mert rutinból unalmas/ Gondolta, hogy mi lenne, ha idén máshogy volna/ és Joulupukki karácsonykor egy nagy V8-ast tolna”. Amúgy Ferenczi György írta a szöveget.

5. Bruce Springsteen&Paul McCartney – Santa Claus Is Coming To Town

A Főnök szerencsére szereti a karácsonyi dalokat, és mivel mi szeretjük, ezért az ő előadásában nagyjából bármit boldogan meghallgatunk. Így volt ez tavaly is, amikor Paul McCartney-val együtt adták elő a Santa Claus Is Coming To Town-t egy népszerű amerikai tévéshow-ban. Ah. Nekik még a Mikulás sapka is jól áll.

6. Elvis Presley – Blue Christmas

Eredetileg úgy akartam rövidíteni ezt a cikket, hogy Bruce Springsteen feldolgozásában teszem be a Blue Christmast, mert úgy emlékeztem, hogy az a jobb változat. De aztán megnéztem ezt, és rájöttem, hogy bár lehet, hogy Bruce a Főnök, de Elvis a Király. Mellesleg hallgassátok a csajok sikoltozását, és nézzétek közben Elvis pillantásait: remélem, ezt tanítják a „hogyan csajozzunk?” gyorstalpalókon. Egyszerűen nem lehet utánozni.

7. Bing Crosby – David Bowie – The Little Drummer Boy / Peace On Earth

Különleges sztorija van annak, hogyan került a nagy amerikai öreg és az ifjú brit titán egy duettbe, és némi „spontán bevezető” után hogyan is rapapamoztak egyet, legyen elég most annyi, hogy a dal a mai napig az angolszász karácsonyok kedvence. Bing Crosby a felvétel után nem sokkal, Bowie pedig közel negyven évvel később, ez év elején hunyt el, így jogos, ha bepárásodik a szemünk a hallgatása közben.

8. Jethro Tull – Christmas Song

Még mielőtt bárki azt hinné, hogy a pánsíp hallatán rám törő heves lábrázás minden fúvósra kiterjed, meg kell osztanom sietve a Jethro Tull 2003-as szellemes Christmas Songját, sőt egész albumát, amelyet egyébként Annie Lennox „A Christmas Cornucopiacímű lemezével egyetemben az egész család szívesen hallgat majd, ha az ünnepek alatt te választhatod a zenei aláfestést.

9. Killers – ¡Happy Birthday, Guadalupe!

Az amerikai Killers minden év decemberében kijön egy karácsonyi számmal, általában tök jókkal, aztán a Bono-féle, AIDS-ellen küzdő (RED) alapítványnak adják a letöltésekből származó bevételt. Nekem a 2009-es mexikói kísértethistóriás-szürreális Guadalupe az egyik kedvencem, talán a hispanomániám miatt. Nem is, valójában azért, mert jó.

10. Hobo – Jöjj vissza, karácsony! (Allen Ginsberg – Come Back Christmas!)

1987-ben készített közös lemezt Földes László, vagyis Hobo az amerikai költővel, Allen Ginsberggel, az Üvöltés című albumon található a Jöjj vissza, karácsony! című dal is. Angyalian csilingelő gyerekkórus téveszt meg az elején a „Come Back Christmas” ismételgetésével, majd jön a New York-i beatnemzedék valóságáról szóló ironikus, néha kesernyés szöveg. A refrénbe a végén beszáll Hobo is, igaz, az ő hangszínén egy pillanatra „kabbekriszmesz”-nek hangzik. (Szerintem 23-án este minden családanya hajlamos éles füllel meghallani ezt az értelmezést.)

+1 Chuck Berry – Run Rudolph Run

Azon gondolkodom, hogy ezt felteszem a téli futós listámra. És nagyon fogok vigyorogni, amikor piros orral erre a számra  bukdácsolok szökellek majd a havas tájakon. Mondjuk, az a valószínűbb, hogy a szintén idén elhunyt Lemmy Kilmisterre (Motörhead) emlékezve, inkább ERRE a hard rock-változatra szavazok majd.

Prónay-Zakar Gina

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Yiorgos GR