1. Mert az egyik legtökéletesebb úriember, aki valaha feltűnt a filmvásznon

Csodálatos Júlia, Elizabeth, A velencei kalmár és természetesen A francia hadnagy szeretője – csak néhány film, amelyekben a fantasztikus Jeremy maga volt a megtestesült becsület, gerincesség és jó modor. Persze ez a szerepkör a legkényelmesebb a számára, hiszen csak rá kell nézni: a szálfaegyenes tartás, a vékony, udvarias mosolyra húzódó száj, a mindig rendezett fürtök, amelyek egyenesen kiáltanak azért, hogy valaki beléjük túrjon… na, pont ettől lesz Irons minden úriemberes alakítása ennyire tökéletes. Mert alig várod, hogy megoldja a nyakkendőjét, és szabadjára engedje a jégpáncél mögött megbújó vadállatot.

2. Mert ő a világ legarisztokratikusabb perverze

A fia barátnőjével kezd viszonyt a Végzetben (ha még nem láttad, kötelező!), tizenkét éves kislányt elcsábító író a Lolitában, erőszakos, mindenki fölött basáskodó földesúr a Kísértetházban – amikor az a bizonyos vadállat előbújik, egyszerűen nem tudod levenni róla a szemed. Vannak férfiak, akikből – bármit is csinálnak – süt a szexualitás, és Irons éppen ilyen: ahogy megremeg a kezében a teáscsésze, amikor a családi ebéden Juliette Binoche-ra néz (Végzet), ahogy a kis Dolly mellett fekve a lélegzetét is visszafojtja, nehogy elröppenjen a madárka (Lolita)… most mondjátok meg, nem arra vágyunk mindannyian, hogy egyszer valakit így egyen értünk a fene?

3. Mert az ő alakításában az egyház emberei is szenvedélyesek

Valószínűleg nem véletlen, hogy 42 esztendős pályafutása során Ironst több ízben is megtalálták a forradalmár pap- és misszionáriusszerepek. Az 1986-os A misszióban jezsuita szerzetesként védelmezi a guarani indiánokat, A vasálarcosban a négy testőr közül Aramis, a lelkésszé vált harcos szerepe az övé, a csúcs pedig természetesen a Borgiák című, részben Magyarországon forgatott sorozat, amelyben VI. Sándor pápát alakítja. A hit is egyfajta szenvedély, és megint visszatértünk Irons erősségéhez: valamiért minden szerep megy neki, amihez mélyben forrongó, erős indulatok kellenek. Akár egy reverenda alá száműzve is…

4. Mert nem veszi magát túl komolyan

Csupa nagyívű, drámai szerep, filmes és színházi díjak tömkelege (1996-ban egyike lett annak a kevés előadóművésznek, akik elnyerték a Triple Crownt: Tony-díj, Emmy-díj, Oscar-díj), ő mégsem zárkózott el a kevésbé cizellált kihívásoktól. Elég, ha csak az 1995-ös Die HardAz élet mindig drága főgonoszára, Simon Gruberre gondolunk, vagy említhetnénk akár az idén bemutatott Batman Superman ellenAz igazság hajnala című mozit is, amit ugyan ízekre szedtek a kritikusok, Jeremy alakítását mégis mindenki méltatta. És mi a végső érvem amellett, hogy ennyi Hollywoodban töltött év után sem szállt el magától? Hát az, hogy…

5. ...ő alakította Zordont az Oroszlánkirályban!!

Ti tudtátok ezt?! Mást nem is szeretnék hozzáfűzni, mint hogy természetesen ebben is elképesztően és hihetetlenül ZSENIÁLIS.

6. Tudom, elég tré ezzel jönni, de ő tényleg imádja Budapestet!

Több filmet is forgatott itt, vannak kedvenc helyei (például a Nyugati pályaudvar, a Café Kör vagy a Pomo D’ Oro), elzsibbadt a keze, olyan sok autogramot osztogatott, és annyira csípi a fővárosunkat, hogy egy Monika Höfler nevű német fotós még portésorozatot is készített róla a Duna-parton, amit a színész a hivatalos oldalán is megosztott. Íme, csemegézzetek:

Köszönjük a reklámot, és minden WMN-olvasó nevében boldog szülinapot, Jeremy!

Kalapos Éva Veronika

Kiemelt képünk forrása: Mokép