-

Hollywoodi rémálom

Robert De Niro nagyon ritkán ad interjút, és szinte soha nem veszi fel a telefonját. „Az ember nem hívhatja fel csak úgy Bobbyt. Meg kell várnod, amíg Bobby hív fel téged” – mondják róla. Egyszer egy újságírónak mákja volt, amikor De Niro tévedésből mégiscsak felvette a telefont. Ám mielőtt bármi történhetett volna, gyorsan át is kapcsolta a titkárnőjének.

Alapos oka van egyébként, hogy miért gyűlöli az ilyen megkereséseket, ahogy azt 1977-ben el is árulta a Time magazinnak: „Egy interjú után mást sem csinálok, mint azt magyarázgatom, hogy mire is gondoltam pontosan. Az első filmjeim után adtam néhány interjút... aztán eszembe jutott: mégis miért olyan fontos az, hová jártam iskolába és mik a hobbijaim? Ennek mi köze a színészethez? Semmi.”

A Taxisofőrben.
Jelenet a Taxisofőr című filmből - Forrás: Warner Home Video

Brian De Palma rendező régi ismerőse De Nirónak, ám a kapcsolatuk csak szép lassan alakult barátsággá. „Évekbe telik, amíg kiismered Bobbyt, olyan sok időt tölt csöndben.” Piers Morgan újságíró egyszer azt a tanácsot kapta egy kollégájától, hogy ha interjút készít De Niróval, semmi esetre se kérdezzen olyat, amire igennel vagy nemmel lehet felelni. „Mert akkor egész biztos, hogy csak azzal fog válaszolni.” Ám, ha nem is eldöntendő kérdésekkel bombázzák, De Nirón akkor is baromi nehéz fogást találni.

Mondom, nehéz rajta fogást találni - még A kezdőben is.
Jelenet A kezdő című filmből - Forrás: InterCom

Jó példa erre az a rendkívül mulatságos eset, amikor megjelent a Late Night Show-ban, Stephen Colbert vendégeként. Szegény Colbert vért izzadt, és hosszú, barokkos körkérdésekkel igyekezett kitölteni a beszélgetés De Niro által ütött gigantikus hézagait, de a színészóriás így is csak ímmel-ámmal pöttyentett el egy-két semmitmondó választ. Majd meg is jegyezte: „Én sem érzem most itt jól magam, miközben beszélgetünk.” „Jól van, akkor most egy percig ne beszélgessünk” – egyezett bele a riporter. És tényleg, az amerikai televiziózás egy egészen egyedülálló, ritka pillanata következett: hosszú másodpercekig nem történt semmi az ég adta világon! Üldögéltek, iszogatták a szuperhidegre behűtött martinijukat, miközben a közönség dőlt a röhögéstől és tapsolt. Tényleg, ilyet is csak De Niro tud! Nekem legalábbis eddig a kutya sem tapsolt, ha szép csöndben vedeltem.

Keresztapa
Jelenet a Keresztapa című filmből - Forrás: Duna Film

De Niro mizantróp gyakorlatában még akkor sem tesz kivételt, ha saját filmjének népszerűsítéséről van szó. 2015-ben például, amikor A kezdő kapcsán a Radio Times újságírója, Emma Brockes faggatta, De Niro egyszer csak rászólt, hogy azonnal kapcsolja ki a magnót. Nem hallgatta tovább Brockes kérdéseit, amelyek szerinte túlságosan negatívak voltak. Az Independent szerint a sztár ezen a kérdésen akadt ki: Hogyan kerüli el, hogy rutinból „robotpilóta üzemmódban" tolja le a szerepét? A pasas ezen teljesen kiakadt. Érthető módon. Hiszen aki tudja, milyen hihetetlen energiával, magát nem kímélve készül a szerepeire, annak kétsége sem lehet afelől, De Niro soha, semmit nem ráz ki a kisujjából rutinból.

Dühöngő bika
Jelenet a Dühöngő bika című filmből - Forrás: Örökmozgó

Mr. Tökély

Minden munkájában a tökéletességre törekszik, ezt a hozzáállását állítólag édesapjától, idősebb Robert de Nirótól örökölte. Az expresszionista festő hosszan tanulmányozta modelljeit, a vásznakat pedig újra és újra festette egészen addig, amíg úgy érezte, most már rendben vannak. Fia sem maradt el mögötte, elképesztő, hogy mit meg nem tett egy-egy szerepért. A rettegés fokában játszott karakteréhez az orvosának 20.000 dollárt fizetett, hogy átalakítsa a célnak megfelelően a fogsorát... aztán még több pénzt azért, hogy a forgatás után visszaigazítsa. A Taxisofőr főszerepére egy lőtéren gyakorolt, és mellette tényleg elszegődött egy időre taxisofőrnek. A New York, New York című filmhez annyit gyakorolt a szaxofonon, hogy bőrkeményedéses lett a hüvelykujja. A Dühöngő bika bokszolója megformálása előtt egy évet húzott le a szorítóban, majd azért, hogy hitelesen tudja alakítani a kiöregedett Jake La Mottát, 25 kilót szedett fel a spagetti-jégkrém kombó buzgó bekebelézésével.

A Rettegés fokában
Jelenet A rettegés foka című filmből - Forrás: UIP-Dunafilm

Sally Kirkland filmszínésznő egyszer együtt vacsorázott De Niro édesanyjával. Meg is ragadta az alkalmat, hogy megkérdezze, miben áll fia sikerének a titka? „Akaraterő” – így szólt a válasz, amely épp olyan lényegrelátóan tömör volt, mint amit De Niro mamától joggal elvárhatunk.

New York New York
Jelenet a New York, New York című filmből - Forrás: United Artists

A vásznon alakított karaktereivel úgy tűnik, éles ellentétben áll a színész személyisége, de sebaj, épp ilyennek szeretem. (Meg persze nagy is lehet a pofám, hisz valószínűleg soha nem lesz alkalmam vért izzadni egy közös interjún.) Amikor a Proust-kérdőívben azt tudakolták tőle, mi az a tulajdonsága, amit megváltoztatna magán, így felelt: „Vagyok, aki vagyok. Ezen nem tudok változtatni. Akkor meg minek gondolkodjak rajta?” És milyen igaza van!

Fiala Borcsa

Felhasznált cikkek: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT 

Kiemelt képünk forrása: UIP-Dunafilm