-

1. Hosszú, szőke haj

Itt van máris első és legérvényesebb példaként a hosszú, szőke haj. Bárcsak minden férfinak ilyen lenne, és azt senki ne vitassa, legalábbis ez alatt a poszt alatt ne, hogy ez nem szexi. Nyugi, ez még nem a felszín kapargatása. Ez a felszín felszíne. Mert amúgy a lényeg az, hogy a Tankcsapda meghatározó egy egész nemzedék számára, hogy Lukács szövegei rengeteg emberre voltak (és vannak) komoly hatással (köztük rám is), és hogy szinte ők az egyetlen, hiteles, magyar rockbanda, akik úgy léteznek huszonéve, hogy nem szívták szanaszét az agyukat, és emberek tudtak maradni.

2. Sztáros attitűd

Ó, azok régi, koleszos évek, amikor úgy folyt a magnóból a Mennyország Tourist, mintha fizettek volna nekünk azért, hogy azt hallgassuk. Őrjöngtünk a gimis csajokkal a debreceni színpad előtt, és csápoltunk, mint az állat. Ott állt előttünk ő... Mert úgy áll ott a szélben, olyan elszántan (a színpadi ventilátor előtt), mintha mindig is tudta volna, miért születik erre a világra...

3. Tekintet

Ami olyan, tudjátok, hogy elhisszük nekik, ha rajta lettek volna a Titanicon, akkor az hétszentség, hogy el se süllyed.

„Mekkora bálvány, előtte az állvány, fogja a mikrofonját"..(Tankcsapda: A R&R rugója, részlet)

4. Vonzerő

Mert ez kétségbevonhatatlan, ehhez nem kell képdokumentáció. Elég csak rájuk gondolni, máris tudjuk, hogy van nekik. És kész!

„És úgy ragad magával, mint a legpusztítóbb orkán"... (Tankcsapda: A R&R rugója, részlet)

5. Tehetség

Ki-ki a maga műfajában, de ott aztán megkérdőjelezhetetlenül. Amíg nem láttam őket, azt hittem, hogy a Tankcsapda legalább öt tagú zenekar (amúgy „csak" három), olyan az erejük még akkor is, ha felnőtt koromra némiképp elkanyarodtam ettől az ízlésvilágtól. Brad Pitt meg... emlékeztek, ugye a Trójára? Na, én azt bármennyiszer meg tudom nézni, de csak Akhilleuszra emlékszem belőle. Pedig, ahogy L. L. mondta egy interjúban: „Az énekes nem a dal". Mint ahogyan a szerep sem a színész. Ó, de kár!

Isten éltesse Lukács Lacit, aki ma ünnepli a 48. születésnapját!

Kiemelt kép: Facebook/Tankcsapda