1. A korai traumák, különösen a bántalmazás, soha nem gyógyuló sebet ütnek egy gyerek lelkében 

Michael Jackson többször nyilatkozta – egyszer el is sírta magát interjú közben –, hogy édesapja módszeresen bántalmazta őt és a testvéreit. Rendszeresen verte őket nadrágszíjjal a próbák közben, ha nem teljesítettek elég jól, vagy fejjel lefelé lógatva ütlegelte őket. De nem csupán a testüket bántalmazta, hanem a lelküket is, méghozzá egészen elképesztő, válogatott módszerekkel. Például éjjel, ha elfelejtették bezárni az ablakot, akkor a papa ijesztő maszkban ugrott be az ablakon keresztül üvöltve, és úgy rémisztgette a saját gyerekeit. Michael később azt mondta, hogy rengetegszer voltak rémálmai emiatt. Az apa 2003-ban vallott először színt rémtetteiről. Egészen addig tagadott.

2. Elérhetsz bármekkora sikert, lehet bármennyi pénzed, az egyáltalán nem garancia a boldogságra

Michael Jackson 1982-es albuma, a Thriller máig minden idők legnagyobb példányszámban eladott nagylemeze. Popzenekutatók innentől számítják az énekes világhírnevét, amely a későbbiekben addig elképzelhetetlen magasságokig ívelt föl. A töretlen sikernek az első komolyabb gyerekzaklatással kapcsolatos botrányok vetettek véget. Michael egész életében boldogtalan volt, egy rendkívül zárkózott és félelmekkel teli, szorongó ember maradt, akit nem tudott boldoggá tenni a világhír. Öndefiníciójának is része volt ez az érzés. Soha, semmivel sem vagyok elégedett. A tökéletességre törekszem; éppen ettől vagyok az, aki – nyilatkozta 1993-ban, az Oprah Winfrey show-ban.

3. Tiszta lélekkel születünk a világra – később rontanak el minket, vagy hagyjuk magunkat elrontani

Jackson köztudottan imádta a gyerekeket, szeretett a társaságukban lenni. 1993-ban vádolták meg először gyerekmolesztálással, az az ügy később egy 20 millió dolláros peren kívüli megegyezéssel ért véget. Nem csoda, hogy ezután többen vérszemet kaptak. Egy őt vádoló fogász csúnyán le is bukott, amikor egy napvilágra került hangfelvételen arról beszélt, hogy tönkre akarta tenni Jacksont, és csak a pénz motiválta. De volt olyan vád is, amely ennél tovább jutott: a kétezres években egy testvérpárral kapcsolatban azt állították róla, hogy egy ágyban aludt a gyerekekkel a Neverland Ranch-on, és a saját biztonsági őre is ellene vallott. Ez volt a legnagyobb pere, amelynek végén minden pontban ártatlannak mondták ki az énekest. Michel Jackson halála óta is fel-felbukkannak a pedofilvádak, több híresség is előjött molesztálós történetekkel. A teljes igazságot már sosem fogjuk megtudni. De az biztos, hogy sokan félreértették az énekest, aki sosem volt képes igazán felnőni. A Heal the World című dalának bevezetőjében énekli ezt a gyerekekről: A gyerekek játékos mosolyukban megmutatják nekem a mindenkiben lakozó Istent. Ezek a gyerekek emlékeztetnek az élet értékeire, különösen a fiatalok, akiket még nem érintett meg a gyűlölet, az előítélet és a kapzsiság. Ma, amikor a világ ennyire zavaros, és bonyolult, sokkal inkább szükségünk van a gyerekekre, mint valaha.

Forrás: Getty Images/Bob King/Redferns

4. A remény ereje mindenek fölött áll. Az tesz bennünket emberré, ha képesek vagyunk remélni. Ha megteheted, tégy azért, hogy mások is reménykedhessenek!

Michael Jackson igazi filantróp volt. Fáradhatatlanul adakozott, és nagyon sok ügyet felkarolt. 1985-ben Lionel Richie-vel megírta a We are the World című dalt, amelyet az akkori popélet kiválóságai adtak elő, és a szám bevételét az afrikai kontinens javára ajánlották fel. De volt, hogy teljesen felszerelt egy egész kórházi részleget,  ösztöndíjat alapított fekete diákoknak, jelentős hozzájárulással támogatta a gyermekrák elleni küzdelmet, és milliókat adományozott hátrányos helyzetű gyerekek számára. Társadalmi szerepvállalása példamutató. Így nyilatkozott erről 2001-ben, az Oxford Egyetemen:

Egy gyűlölettel teli világban sem szabad lemondanunk a reményről. Egy haraggal teli világban sem szabad lemondanunk a békességről. Egy kétségbeeséssel teli világban sem szabad lemondanunk az álmainkról. Egy bizalmatlansággal teli világban sem szabad lemondanunk arról, hogy higgyünk egymásban.

5. Önmagad elfogadása a legnehezebb gyakorlat. Ha nem vagy rá képes, abba bele is betegedhetsz 

Jackson azt állította, hogy egy vitiligo nevű betegségben szenved. Ez a betegség súlyos pigmenthiánnyal jár. Akik azt hiszik, hogy plasztikai sebészek segítségével fehéríttette ki a bőrét, azok tévednek. Nem lehet belőle teljesen kigyógyulni, csak némiképp kezelni. Jackson emiatt viselt az utolsó években maszkot vagy álarcot és kesztyűt. A betegségek lelki okait kutatós szakemberek azt mondják, hogy a bőrbetegségekben mindig az egyén világtól való félelme nyilvánul meg. Az a szándék, hogy el akarja magát szeparálni a társadalomtól és az emberektől... ez sok mindent megmagyaráz. Halála azóta is fájdalmas veszteség. De a zenéje tovább él bennünk.

 

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Vicki L. Miller