-

WMN NG Mars

 Az első innovátorok

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az ősemberek korában az asszonyok holmi kócos, loboncos hajú, sáros és lompos teremtések voltak. De én biztos vagyok benne, hogy már akkor is akadtak, akik ki akartak tűnni, és kicsit összeszedték magukat. Aztán mindenki az ő hamuból készült sminkjüket irigyelte, és míg a férfiak a mamutokkal küzdöttek, ők gyorstalpalót tartottak a többieknek, hogyan lehet szőrteleníteni fenyőgyantával. Mivel én imádtam a Frédi és Béni-sorozatot, nyilván Enikőről mintáztam az innovátor ősasszonyt, de azért vannak konkrét írásos emlékek is kicsit későbbről. Az egyiptomi uralkodónő, Nofertiti mai szemmel is igazi szépség volt, legalábbis a szobra alapján. Ő a papjaira bízta a szépségtitkait, ami akkoriban kizárólag a kiváltságosok és gazdagok számára jelenthetett alternatívát a szépülésre. De ott van Néró, római császár is, akinek a felesége, Poppea szintén sokat adott a külsőre. Ezek a nők, és a hozzájuk hasonlóan tehetős férfiak az illatos fürdőkhöz egy olajokból készített keveréket használtak, testápolóként pedig agyag és hamu keverékét alkalmazták. Megoldották a szőrtelenítést, és már akkor is gondoskodtak arról, hogy a pattanásokat eltüntessék. Végigböngészve az évezredes praktikákat, a különböző korszakok és égtájak szokásait, meg kellett állapítanom, hogy a házi módszerek gyakorlatilag nem sokat változtak.

Az alapok, amelyeket egyszer már kiötlöttek azok a nők, akik hiúbbak voltak az átlagnál, ma is megállják a helyüket. De azért a tudomány nem maradhatott ki a szépségből sem, iparággá vált.

Sokmilliárdos üzlet lett belőle, ami éves szinten hét százalékkal nő. De mi van a házilag készített olajos arcpakolás és a 4D nyomtatóval előállított mesterséges bőr között, sőt azután? És mi lesz velem 2050-ben? Vagy azután...?

Jó bőrben

Elég, ha csak harminc-negyven évet ugrunk előre az időben, ekkor leszek a hetvenes-nyolcvanas éveimben. Az előrejelzések szerint 2050-re várhatóan egyike leszek annak a kilencmilliárd embernek, akik akkor a földön fognak élni. Borítékolható, hogy sokkal több – egykori szépségét visszasíró – nő és hiú férfi lesz, mint ma, hiszen átlagosan kilenc évvel nő az átlagéletkor a kutatók szerint. Az egyik alternatíva, amivel szembe kell néznem, hogy már ma is vannak szexrobotok: makulátlan bőrrel, tökéletes alakkal, és nincsenek extra igényeik. A jövőben állítólag olyan elterjedtek leszek, mint ma egy közönséges vibrátor. Szóval velük biztos nem tudok majd versenyre kelni, de talán akad néhány régi vonalas kortárs, aki a jó öreg – szó szerint – emberi testre tart igényt. Azon kívül, hogy reggelente háromnegyed hatkor kelek, hogy a családi őrület előtt jógázzak fél órát és kókuszolajjal kenegetem a bőröm, kénytelen vagyok elgondolkodni: vajon engem és a bőrömet is meghatároz-e majd a technológia fejlődése?

Új embertípus a láthatáron

Egyes jóslatok szerint ezekben az években már mindenkinek saját géntérképe lesz, ami azt jelentheti, hogy teljesen rám szabják majd a kezeléseket. Mivel már most is kísérleteznek szintetikus bőrrel, amit nyomtatás útján állítanak elő, joggal feltételezhetem, hogy ha nagyon ramaty állapotban leszek, legfeljebb egy új bőrrel gatyába ráznak. Egy kanadai kutatóintézet szerint ezekben az években megindul egy új embertípus fejlődése is, amit az utódaink nekünk és áldásos tevékenységünknek, illetve a globális felmelegedésnek köszönhetnek majd. Az unokáim ezek szerint már némileg megnagyobbodott aggyal születnek, az ő utódaik pedig jóval magasabbak és vékonyabbak lesznek, mint mi, és a bőrük színe is sokkal sötétebb lesz. Az arcukat pedig éteri, hosszúkás homlok, szép, szimmetrikus vonások és hatalmas szemek jellemzik. Csodálatos szemeiket pedig ráemelik a megfelelő eszközre, és érdeklődve nézik nagyanyjuk egykor volt letűnt, számukra ősasszonyokat idéző szépségét...

Kárpáti Judit

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Maksim Shmeljov