-

1. Mióta tudod, hogy mi az a szex?

Kilencéves voltam mikor az iskolában a többi gyerektől hallottam először a szex szót. Derengett valami, hogy végül is már hallottam róla, csak nem tudtam, hogy mit jelent, ezért otthon megkérdeztem anyukámtól, aki szépen és finoman elmagyarázta, mi is az valójában.

2. Miért esik olyan nehezünkre nyíltan beszélni róla egymással, és a felnőttekkel?

Talán mivel a szülők általánosságban igyekeznek kerülni ezt a témát, a gyerekekben ez úgy játszódik le, mintha valami nagyon titkos, esetleg tiltott dologról lenne szó. Tapasztalatom szerint a gyerekek szívesebben beszélik meg az efféle témákat egymás között.

3. Mi az, amivel ebben a témában a felnőtteket leginkább zavarba lehet hozni?

A kiszámíthatatlanság a kulcs. A felnőttek próbálják védeni a gyerekeiket, de ha egy ilyen fontos témában kapnak egy nem várt kérdést, simán zavarba jönnek.

4. Szerinted hogyan befolyásolja egy ember saját testéről alkotott képét az, hogy gyerekként a szüleivel beszélt (vagy nem beszélt) a testéről és a szexről?

Ez nyilván a szülőtől függ, és attól is, hogy milyen formában, mennyire mélyen foglalkozik vele. Sajnos az, aki viszont nem beszélt ilyen témáról a szüleivel, az kénytelen a környezetéből gyűjteni az információkat, esetleg idősebb korában jobban kitapasztalni.

5. Milyen szavak jutnak eszedbe a saját testedről?

Talán a „tökéletes" az egyetlen szó, mivel számomra mindig az marad. A mai világban mindenki elégedetlen a testével ahelyett, hogy szeretnék és elfogadnák magukat. Pedig könnyebb volna az életük, ha nem egy általánosan megszabott testképhez próbálnának igazodni.

Kovács Koppány

 A cikk a szerzőt ábrázolja.