Hogy állsz az újévi fogadalmaiddal? Már hallom is, ahogy pillanatok alatt összegyűjtesz kábé 15 kifogást...

Tatarozzák az edzőtermet, ezért bár nagyon akartál, de rajtad kívülálló okokból nem tudtál elmenni edzeni. Az elmúlt napokban megdőlt minden idők hidegrekordja, így öngyilkosság lett volna futni a szabadban. Meditáció helyett meg inkább elszívtál egy szál cigit, mert egyszerűen kibírhatatlan volt a szitu az irodában, és azonnali megoldásra volt szükség.

De mielőtt a bűntudatod az eget verdesné (amit nem mellesleg leggyorsabban egy kis szénhidráttal lehet csillapítani), – higgyetek nekem, hosszú évek személyes és kitartó kutatómunkájának eredménye e felismerés , engedd meg, hogy megnyugtassalak!

Nem vagy egyedül. A nagy fogadkozások 92 százaléka január végére a kukában landol, sőt sokan még rosszabbul teljesítenek az adott területen, mint újévi fogadalmukat megelőzően.

Nincs új élet, de a réginek lehet egy jobb verziója

„Jövőre új életet kezdek!”  mondják sokan, ahogy közeledik az év vége. A régi elnyűtt, szürke és gondokkal terhes élet helyett kéne egy új, színes és vidám, ezért aztán fogadkozunk. Csak lapozunk egyet a naptárban, és mintha ennek az egyetlen mozdulatnak mágikus ereje lenne, hirtelen majd minden megváltozik. Ami tegnap még nehezen ment, ma fütyörészve sikerül, amiben eddig rendre kudarcot vallottunk, ma könnyűszerrel menni fog. A szomorú igazság, azonban az, hogy új élet nincs, ahogy mi sem válunk más emberré egyetlen pillanat alatt. Nincs tabula rasa, nincs fehér lap. Csak a régi élet van, de annak lehet egy feltuningolt változata.

Milyen a viszonyod a változáshoz?

Az újévi fogadalmak általában egy célra irányulnak. Ám ahhoz, hogy idén sikered legyen, van még egy kihagyhatatlanul fontos lépés. Tisztáznod kell, mit jelent számodra a változás? Milyen régebbi tapasztalataid vannak? Milyen „szeretem” és „nemszeretem” változások voltak korábban az életedben? A változással szembeni (sokszor tudattalan) érzéseid ugyanis meghatározzák, milyen esélyed van a sikerre.

Ha korábban előfordult olyan változás az életedben, ami fájdalmas vagy nehezen feldolgozható volt, akkor hagyd a csudába az újévi fogadalmakat, és először ezt a témát tedd rendbe az életedben!

Bölcs nagyanyám mondása a változásra is érvényes: „Sora van ennek, kedvesem, mint a piteevésnek!”

Minden a tervezésen múlik

A fenti, nagyi-féle idézet szem előtt tartása a célok meghatározásában is nagy segítségedre lehet. A legtöbb kudarc, magában a célok kitűzésében rejlik. Ködös, nehezen megfogható, túlságosan általános fogadalmakkal te is a gyászos végű 92 százalékot fogod gyarapítani.

Ne fogyni akarj, hanem határozd meg pontosan hány kilótól szeretnél megszabadulni! Ne azt mondd, hogy ebben az évben több időt fogsz a családoddal tölteni, hanem döntsd el, hogy este hat után nem válaszolsz céges hívásokra vagy e-mailekre. Ne fogadkozz, hogy jobban megéled majd a pillanatot, hanem döntsd el, hogy hetente egyszer (ideális esetben a napot is megnevezheted), mindfulness napot tartasz. Reggel kicsit korábban kelsz, és odafigyelsz miközben készülődsz, vagyis tudatosítod az érzéseidet: ízek, illatok, hőmérsékletek, mozdulatok... így nemcsak megtörténnek, de fel is fogod őket.  

Minél pontosabb vagy a célok meghatározásában, annál nagyobb esélyed van a sikerre. A változáshoz úgy készülj hozzá, mintha egy házat kezdenél építeni! Oké, hogy kell alap meg falak, aztán egy tető sem árt, de ezeket nem tessék-lássék módon hordjuk össze, hanem aprólékosan kidolgozott, és meghatározott menetrend szerint. Fogynál? Mennyit? Mennyi idő alatt? Hogyan éred el? Ha változtatsz az étrendeden, akkor pontosan mit takar majd a változás? Mit eszel? Hol veszed meg az alapanyagokat? És így tovább. Mindig van újabb kidolgozandó kérés.

Minek neked a változás?

Na, ez tényleg fontos kérdés! Az újévi fogadalmadnak lehet egy titkos célja, ami még előtted is rejtve marad. Legalábbis a felszínen.

Sokan vannak, akik a lelkük mélyén úgy gondolkodnak magukról, hogy nekik igazán semmi nem sikerülhet, magyarul a saját tudattalanjuk a legfőbb ellenségük.

A felszínen persze akarnak ők is, álmodoznak és tervezgetnek, tudattalan programjuk azonban visszatartja őket a valódi eredményektől. Az ilyen emberek számára az újévi fogadalmak valójában nem a változásról szólnak, hanem egy újabb lehetőséget jelentenek a régi sémák aktiválására, vagyis a kudarc megélésére. „Lám, ez sem sikerült!”  konstatálják, és a tudattalan megnyugszik, hogy nem kell felülírnia a már jól ismert forgatókönyvet. Ahogy ebből is látod, önismeret nélkül nem sok esélyed van a fogadalmaid betartására. Ezért hát boncolgasd kicsit a sémáidat, és elemezd a kudarchoz és a sikerhez való viszonyulásodat. 

Indulj ki önmagadból!

Végső soron te vagy a saját életed alfája és ómegája, mégis sok fogadalom úgy hangzik, hogy szólhatna akár a szomszéd Bözsi néniről is. (Elnézést kérek minden Bözsi nénitől a névhasználatért!) Az a lényeg, hogy állítsd magad fókuszba! Légy személyes, amikor fogadkozol. Felejtsd el a sablonszövegeket, mert azok nem rólad szólnak, ezért nem is lesznek hasznosak. Tudod mit? Ne fogyni akarj, hanem jobban szeretni a tested, ezért tápláld egészségesebb ételekkel! Ne csak edzeni akarj, hanem megmozgatni az izmaidat, mert szereted magad, és tudod, hogy vágyik rá minden porcikád. Akarj befelé, magadra, és magadba figyelni, mert elképzelhetetlenül izgalmas dolgok rejlenek benned.

Igen, BENNED!

Orvos-Tóth Noémi

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/stevanovicigor