1. Michelle  Obama

Michelle Obama
Michelle Obama - Kép forrása: Michelle Obama hivatalos Facebook-oldala

„Nem élhetünk mindig kényelemben, és nem vagyunk mindig képesek megoldani a világ összes problémáját egyszerre. De soha nem szabad alábecsülni azoknak a tetteknek a fontosságát, amelyek rajtunk múlnak.”

Egy büszke és erős nő, aki nemcsak feleségként és anyaként, de közéleti szereplőként is fantasztikusan teljesített idén. Olyan remek beszédeket tartott az idei elnökválasztási kampányban, hogy még Trump felesége is elirigyelte őket (értsd: ellopta... és sajátjaként adta elő).

2. A lengyel nők

„Mindig voltak abortuszok a múltban, és a jövőben is lesznek, csak illegálisan és veszélyes körülmények között. Vannak, akik meg tudják fizetni, hogy külföldre utazzanak, így törvényes és biztonságos segítséget kapjanak. De hátrányos helyzetű nőknek ez nem opció. És ez etikátlan."

Becslések szerint hat millió fekete ruhába öltözött lengyel nő tiltakozott idén októberben az abortusztörvény szigorítása ellen. Ha elfogadják az új szabályozást, a nemi erőszak miatt teherbe esett nőknek sem lenne lehetőségük a terhességmegszakításra. Ahogy azoknak sem, akiknek a magzata életképtelen. Akárhogyan is gondolkozzunk hitről, vallásról vagy arról, hogy mikor kezdődik az élet, a lengyel nők tömeges sztrájkja és több napon keresztül tartó tüntetése valami sokkal fontosabbra is felhívta a figyelmet. A politika a XXI. században is képes arra, hogy önös érdekektől vezetve tegyen tönkre egyéni életeket.

3. Hosszú Katinka

Hosszú Katinka
Hosszú Katinka és D Tóth Kriszta az Elviszlek magammal című műsorban - Forrás: WMN

„Ha az álmaid nem ijesztőek, nem álmodsz elég nagyot!”

Egy világ csodálja a sportsikereit, az olimpiai eredményeit. 2016-ban egy országnak mutatott példát elszántságból, dacból és provokációból. Mint szakember, szeretném hinni, hogy az indulatok és a szenvedély, amelyek a férjében munkálnak, csak pozitívan érintik őt. Akárhogy is, nagyon drukkolok az Iron Ladynek, és ámulva nézem a csodát, amit a medencében (és azon kívül) csinál.

4. Alicia Keys

Alicia Keys
Alicia Keys - Kép forrása: Alicia Keys hivatalos Facebook-oldala

„Én egy nagyon pozitív ember vagyok, de az elvárás, hogy mindig szépnek kellett lennem, és mindig mosolyogni kellett meg boldognak lenni... ez az egész egyszerűen nem volt igaz. Olyan volt, mintha mindig álarcot kellett volna viselnem. Egy gyönyörűen megformázott „szobor” lett a testem, és ez nem volt jó érzés... Sok időbe telt, mire ezt megértettem.”

Az első világsztár, aki 2016-ban úgy döntött, ezek után csak smink nélkül jelenik meg a nyilvános eseményeken, fotózásokon. A természetes női szépség ereje, a tehetség diadala ez a döntés. A nőé, aki a karrierjét a hangjával és a művészetével formálja, nem a sminkecsetével.

5. Szabó T. Anna

Szabó T. Anna
Szabó T. Anna - Kép forrása: Szabó T. Anna hivatalos Facebook-oldala

„A férfi...? Ez csak szó. Csak puszta ketrec. / A férfi: ember. Más törvénye nincs. / Akkor kimondom, itt nincs már több kecmec, / hogy nem a pénisz teszi. A gerinc.”

A költőnő 2016 januárjában Lackfi Jánossal együtt elindított egy Verslavinát, és ettől egy kis időre jobb hellyé vált a Facebook. A kortárs magyar költők versei pedig még azt is elviselhetővé tették, ha az ember betölti a negyvenet.

6. Lee Eun-ju és Hong Un-jong

Oké. Ez így lehet, hogy nincs meg, de ha azt mondom, hogy ők azok az észak- és dél-koreai tornászlányok, akik közös szelfit készítettek az olimpián, ezzel pedig megszületett a 2016-os év egyik legikonikusabb fotója, akkor biztos beugrik.

Persze, „ezért is csináljuk az olimpiákat”, hogy összehozzuk az országokat, de ismerve az észak-koreai diktatúra könyörtelenségét, ehhez nagy bátorság kellett.

7. Kesha

Kesha
Kesha - Kép forrása: Kesha hivatalos Facebook-oldala

„Nincs összefüggés a boldogságod és aközött, hogy mennyi pénzed van.”

Az énekesnő 2016-ban pert vesztett a  szexuális zaklatással vádolt producerével, Dr. Luke-kal és lemezkiadójával, a Sonyval szemben. A cégről azt állította, hogy tudtak Dr. Luke visszaéléseiről, de nem tettek semmit. Az ítélet még nem jogerős, de Kesha a per végéig nem adhat ki zenei anyagot, nem jelenhet meg nyilvánosan, és nem értékesíthet semmit, ami a művészeti munkásságához kötődik. Gyakorlatilag tönkrement a karrierje.  Ezért Taylor Swifttől kezdve Lady Gagán át Demi Lovatóig sokan adtak pénzbeli és egyéb támogatást az énekesnőnek, aki a szexuális erőszak áldozatainak (és az ügyükben eljáró bíróságok működésének) jelképe lett. Tisztelet Keshának!

8. Bella Gabriella

Music FM
Bella Gabriella - Kép forrása: Music FM hivatalos Facebook-oldala

„Van az a határ, ami fölött nem tűröm el, hogy a nőiességemben megbántsatok. És ne vegyétek ezt zokon, nem a reggeli műsort akarom megfúrni, de nekem elegem van ebből, én ezt nem akarom már tovább csinálni. Nem tűröm el, hogy férfinak nevezzetek a továbbiakban. Elegem van. Minden második... vagy mindennap „le vagyok férfizva”, és ezt nem vagyok hajlandó elviselni tovább, elég volt. Mindennap nem lehet ezt viccként felfogni. Többször jeleztem már, hogy nem szeretném ezt folytatni.”

A csaj, aki nemcsak hogy hosszú éveken keresztül kibírta férfi munkatársai nyilvános szexista és hímsovén megjegyzéseit, de amikor eljött az utolsó csepp, akkor megvédte magát. Igazából mindegy, hogy mi a történet folytatása. Ez a nő hétköznapi hős lett azon a reggelen.

9. Susan Sarandon

Susan Sarandon
Susan Sarandon - Kép forrása: Susan Sarandon hivatalos Facebook-oldala

„Nem a vaginámmal fogok szavazni.”

Imádom ezt a nőt, és imádom, ahogy önmagát definiálja nőként, művészként, emberként, politikai aktivistaként, feministaként. A fenti mondatot az idei amerikai elnökválasztási kampányban mondta a hetvenéves színésznő arra utalva, hogy nem szavaz Clintonra csak azért, mert nő. Sarandon számára fontos a környezetvédelem, ezért olyan jelöltet támogatott, aki megfelelően képviselte a zöld gondolatokat. A fenti mondata pedig szállóigévé vált. Egyetlen női politikus sem lehet elég jó választás egy női szavazó számára csak azért, mert mindketten nők. Ennél többre van szükség. Ez a valódi feminizmus.

10. Sándor Mária

Sándor Mária
Sándor Mária - Kép forrása: WMN

„Arra kérlek titeket, hogy ne mozduljatok még öt percig. Ez a tömeg, amekkorát még nem látott a Kossuth tér, néma csöndben álljon itt, és tiltakozzon. Néma csöndben. Mert nem balhézni jöttünk.”

A fekete ruhás nővérről keveset hallunk mostanában, de amikor a nyilvánosság elé lép, az mindig elképesztő hatással van mindenkire. 2016-ban az elmúlt évek legerősebb közéleti eseményét hozta össze, amikor egy pedagógus tüntetésen arra kérte a résztvevőket, hogy öt percig némán tüntessenek. Ordított a csend.

+1. Um-Yehia

„Az életem folyamatos veszélyben van. Három gyerekem már elhagyta az országot. A világom darabjaira tört.”

A BBC 100 Nő sorozatának egyik szereplője Um-Yehia egy négygyermekes anya, aki a szíriai háború kirobbanása előtt könyvelőként dolgozott, azóta viszont nővérként próbál segíteni az ostromlott városban rekedteknek. A 41 éves Um-Yehia a szíriai háború névtelen hőseinek egyike, aki nyíltan beszél arról, hogy álmában is kísértik a sérült gyerekek arcai, a sikolyaik és a sírásuk, amikor segítségért könyörögnek. A nyugati világ határán ötödik éve tart a háború, ami miatt emberek milliói veszítették el otthonukat, munkájukat, biztonságukat. 2016-ban sokat beszéltünk a menekültekről, de csak ritkán gondoltunk bele, hogy valójában mi is zajlik Szíriában. A II. világháború óta ez a legnagyobb humanitárius válság. 

Gyurkó Szilvia

Kiemelt kép forrása: Unsplash/ averie woodard