A napokban bukkantam rá a Fast Company egy igen érdekes és hasznos cikkére, amelyben a Stanford Egyetem egyik kutatója az északi népek mentális egészségét kutatta. Annak a titoknak a nyomába eredt, hogy miként vészelik túl a telet olyan országokban, mint például Norvégia, ahol rövidebbek és hidegebbek a nappalok, ugyanakkor a depresszióra való hajlam mégis meglepően elenyésző.

Egyszerűen csak elfáradok, ha besötétedik kint. Sosem tudnék itt élni. A hosszú téltől tuti depressziós lennék.” Ilyen és ehhez hasonló gondolatokkal vágott neki az amerikai Kari Leibowitz az útnak, abban a reményben, hogy megtalálhatja az élet (és a téli boldogság) kvintesszenciáját.

Nos, ennek nyomán megpróbálom az ő tapasztalatait átültetni a hazai gyakorlatba, hátha a csontig hatoló télben más is megtalálja a szépet. Én mindenképp, mert egyenesen imádom a telet, kivéve a latyakos részét, arra aztán tényleg nincs orvosság. Ha megfelelően követed a lépéseket, eljuthatsz arra a szintre, amit a norvég csak úgy hív „koselig”, magyarosítva bekuckósodás, bővebben:

„stresszmentes karácsonyi életérzés, amikor csak ülsz egy forró itallal a kezedben, és nézed, hogy havazik.”

1. Kezdj el másképp beszélni a télről!

„Norvégiában a tél az valami olyan, amit az ember élvez, nem pedig eltűr.” Az egész télimádatot ez a szemléletmódváltás adja Tromsøban, ahol amúgy vannak olyan napok, amelyek teljes sötétségben telnek. Az élvezeti faktor megtalálásának első lépése, hogy fejben döntsd el: holnap úgy fogsz felkelni, hogy kimaxolod a napod a tél minden előnyével és hátrányával együtt.

Iktasd ki a szótáradból a következő szavakat: eltűrni, átvészelni, átaludni, helyette gondolkodj úgy a télről, amit mostantól élvezni fogsz.

A pozitív szemléletmódváltás, mint mentálhigiénés eszköz, nem csak télen hasznos. Bizonyított tény, hogy a hangulatunk komoly szerepet játszik a mindennapi produktivitásban is, éppen ezért ez a jó gyakorlat segíthet akkor, amikor nehéz nekiindulni a napnak, és a munkahelyeden is aktivizálhat. A szakértők azt javasolják, hogy abban a pillanatban, amikor érzed, hogy kezd a hangulatod lankadni, úrrá lesz rajtad a stressz és az idegesség, lépj vissza egyet, gondold végig higgadtan, hogy mi okozza mindezt, és próbáld megkeresni a probléma forrását. A téli depresszió esetében ezek jó esetben a sötétség, a hideg, a bezártság és az unalom.

2. „Nincs rossz idő, csak rossz ruha”

Ez a skandináv mondás a kulcsa mindennek. Megfelelő téli szettel már félúton jársz a sikeres télimádat felé. Őszintén szólva minden télen csodálom azokat a nőket, akik az időjárási viszontagságok ellenére kitartóan hordják a miniszoknyát, és tűsarkúban csúszkálják végig a macskaköves mínuszokat. Most, hogy belegondolok, lehet, hogy a norvégok helyett az ő rejtélyüket kellene kutatnom... Én tényleg nem értem, hogy ezek az emberek hogyan élik túl a telet. Legszívesebben odamennék hozzájuk, és azt mondanám nekik: tudom, hogy te is fázol, engem nem versz át. Vagy csak megpöckölném őket, hogy tényleg valódiak-e. Vagy esetleg jégből vannak...

Én mindenesetre azt mondom: érdemes beletörődni abba, hogy télen hideg van, és ne szívassuk magunkat fölöslegesen a dupla 100 denes harisnyákkal. Készülj a télre az ízlésednek megfelelő téli gardróbbal; egy kényelmes hótaposóval, meleg kabáttal, kuckós pulóverekkel... és kifelé a házból! 

3. Ne ülj otthon!

Ha ezzel (mármint a megfelelő gradróbbal) megvagy, ki is iktathatod a hideg parát az életedből, hiszen megvan az alap ahhoz, hogy kimozdulhass otthonról. Jöhetnek a városi programok. Az egyik fontos aranyszabály: ne ülj otthon, tök mindegy, milyen szar az idő! Öltözz fel melegen, és kifelé! Miért változtatnál a szokásaidon csak azért, mert tél van? Mozdulj ki! A mentális egészséged egyik sarkalatos pontja, a megfelelő közösségi élet. Ha nekem nem is, a Stanford kutatójának elhiheted.

Használd ki minden előnyét ezeknek a hónapoknak, és csinálj olyan programokat, amiket csak ilyenkor lehet; menj el korcsolyázni, síelni vagy szánkózni, nézzétek meg a szépen deresedő téli tájat. Menj el, és bulizz egyet a hidegben. Ahelyett pedig, hogy hazafelé menet a metróba rohannál melegedni, inkább sétálj egy jót, és nézd meg az éjszakai fényfüzérekkel kivilágított Budapestet vagy utazz a fényvillamossal

4. Sajátítsd el az úgynevezett „Koselig” érzést

Valahogy úgy kell kiejteni, hogy „kósszele"... és azt jelenti, amikor kényelmesség, melegség járja át az embert. Én egyszerűen csak „bekuckósodás”-nak hívom. A kutatást végző hölgy pedig  kapaszkodjatok meg  stresszmentes karácsonynak. A norvégok azt javasolják, hogy az otthoni hangulatot is tedd kellemessé, hiszen egyszer csak haza kell menni a téli sétából. Úgyhogy elő a porosodó illatgyertyákkal, most végre hasznodra válnak! A norvég gyakorlatban a „koselig" megteremtését, a melegséget és a kényelmet hangulatvilágítással, puha plédekkel és forró italokkal teremtik meg. Az egész olyan, mint egy házi wellness. Gondolj bele, milyen jó ilyenkor csak ücsörögni, bekuckózni egy takaró alá, megnézni egy jó filmet! Ezzel nemcsak hogy elviselhető, hanem egyenesen kellemes lesz a korai sötétedés. A cél pedig, hogy ezt a téli életérzést elnyújtsuk mind a három-négy hónapra, amíg tart a hideg idő.

5. Jutalmazd meg magad!

A jutalomfalatok elengedhetetlenek ahhoz, hogy az ember átszellemüljön télen. Mondjuk, forralt borral, habos kakaóval vagy teával.  Az ételek közül pedig jöhet a sütőtök, sült gesztenye, a töki pompos vagy a kürtőskalács – vagy ez így mind, ebben a sorrendben. Forralt borral.

Vagy az én kedvencemmel, forró csokival. Mautner Zsófi új, színezős szakácskönyvében találtam ezt a receptet (apropó, színezés a kandalló mellett – ez sem egy rossz megoldás!):

Hozzávalók (4 főre):

4 dl forró víz
6 dkg jó minőségű keserű kakaópor
6 dl kókusztej (vagy sima tehéntej)
½ kávéskanál só
1 vaníliarúd kikapart belseje
10 dkg 65-70 százalékos keserű étcsokoládé felaprítva

Elkészítés:

Keverd csomómentesre a keserű kakaóport. Mindeközben egy másik lábosban melegítsd forráspontig a tejet, adj hozzá egy csipet sót, a vaníliarúd kikapart belsejét és az étcsokoládét. Mindezt addig keverd, amíg fel nem olvad a csoki, és végül összekeverjük a két italt.

A tetejére pedig jöhet a díszítés, pillecukor vagy tejszínhab, ahogy szereted.

Szőcs Lilla

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/ Joe Yates