-

Emlékszel még „Mi a te kifogásod?” anyura? Arra a büszkén mosolygó nőre, aki nyolc hónappal a harmadik gyereke születését követően kiposztolt magáról egy képet a Facebook-oldalán, és ezzel elérte, hogy hosszú időre ő legyen a világ egyik legutáltabb anyukája? Az akkor 32 éves, háromgyerekes Maria Kang fittebben és csinosabban festett a fotón, mint én valaha – és ebbe azt az időszakot is beleértem, amikor szemtelenül fiatal voltam és aktív sportoló. Persze Amerika fitnesznáci muterja nem a külcsínyével húzta ki a gyufát – megdolgozott érte, meg is érdemli a szálkás bikinitestet, hanem a fotó mellé feketelevesként kínált nyilatkozataival. Akkoriban ugyanis azt állította, hogy halálra idegesítik az olyasféle cikkek, miszerint a túlsúlyos nőknek is büszkének kellene lenniük a testükre. Azaz: ha duci vagy, akkor baromira szégyelld magad!

Egykor...

Testszégyenítő megnyilvánulásaiért végül még a Facebook is letiltotta, de fittmaminak ez sem volt elég, továbbra is kötötte a girhes ebet a karóhoz, nekiszegezve az összes nem kifejezetten szálkás testű anyukának a kérdést:

„Mi a te kifogásod, hogy nem úgy nézel ki, mint én?” Hiszen ha neki sikerült a három gyerek mellett parádésan acélos izmokat, és minimálisra csökkentett testzsírzázalékot villantania, akkor mindenki más elmehet a sunyiba a béndzsa kibúvóival.

Persze a szigorú étrend és a fegyelmezett rendszerességgel elkövetett sporttevékenységek sem voltak elegendők a „példaértékű" kinézethez. Az irigylésre méltó és elénk, átlagos családanyák elé állított követni való képek elkészülése előtt ugyanis hiperfokozatra kapcsolta a rákészülést – mint utólag kiderült. A fotózás előtt tíz-tizenkét héttel fogyókúrába kezdett, két héttel előtte drasztikusan lecsökkentette a szénhidrátot, valamint turbóra tolta a kardiózást. Egy héttel előtte felkereste a kozmetikusát és a manikűröst, a nagy napot megelőzően pedig igyekezett kihajtani magából minden felesleges vizet. A fotózást reggelre időzítette, amikor még friss volt és kipihent, és nem evett egy falatot sem. Mindezt a kimondottan egészséges életvitel jegyében tette, és azért, hogy példaként szolgáljon más nők számára is.

Nem csoda, ha sokak zsebében kinyílt a bicska.

Ám ahogy mondani szokás, a karma egy kurva, „Mi a te kifogásod?” mami pedig végül kénytelen volt megenni azt, amit főzött. Olyan magasra állította a mércét, hogy annak már ő sem tudott megfelelni a három gyereke és a hétköznapi problémái mellett. Az önbecsülése idővel romokban hevert, depressziós időszakokkal küzdött. „Már nem éreztem magam szépnek. Folyamatosan szaladgálnom kellett a dolgaim után, a fitneszcéljaim a fontossági listám legaljára csúsztak. Nem voltam motivált, felszedtem pár kilót, a házasságomban is jó néhány kihívással szembesültem.” (Konkrétan épp válófélben van...)

Idővel ő is kénytelen volt belátni, bár valóban fontos az egészséges test, nem feltétlenül élvez prioritást a testzsírszázalék. A mostani fotózásra végül a sógornője beszélte rá abban a reményben, hogy a nyers képekkel bebizonyítja: még mindig csinos, és nincs semmi oka szégyenkezni. (És valóban, piszok jól néz ki, el kell ismerni.)

...és most

„Ez a fénykép délután négykor, egy fánk elfogyasztása után készült, ami előtt négy teljes napig nem volt időm edzeni. Szóval itt vagyok. Ez egy abszolút nyers fotó, semmi Photoshop, semmi előkészület, és semmi szégyen. Kezdem újra megtalálni a szépségemet, az erőmet, és újratanulom, mit jelent bátornak, merésznek lenni, hogy nem kell bocsánatot kérnem azért, ahol most az életemben tartok.”

„Mi a te kifogásod?” anyu nagy utat járt be. Ezek után talán nem akarja majd ráerőltetni a hetekig koplaltatott, megvízhajtózott, fodrászolt, kozmetikázott, manikűrözött, Photoshoppolt, profi – és ezáltal végtelenül hamis – képét senkire, mint egyetlen elfogadható célt. Korábbi fotóiból és üzeneteiből fájó módon hiányzott egy nagyon fontos szempont: a realitás. Most már ott van. A striákkal, (magához képest) kikerekedve... és az őszinte vallomással a nehézségeiről.

Ezzel már jóval könnyebben lehet azonosulni. Így, őszintén, valóban szolgálhat hiteles példával. Még akkor is, ha ezt a napfényes Kaliforniában, egy medencében, Baywatchos bikiniben teszi.

Fiala Borcsa

A képek forrása: Maria Kang facebook oldala