(Hirdetés)

Érezz!

„Jövő te”:

Tudom, hogy most az egyik legnagyobb vágyad, kővé válni. Nem érezni annyi mindent. Higgy nekem, nem jó a kő lét! Nem érzel semmit. Kongó üresség lesz benned. Neked viszont lételemed az érzelmeid megélése, hisz ettől érzed, hogy élsz. Ne kő akarj lenni, hanem világítótorony!

Ne próbálj másnak látszani!

„Zko”:

Sokat segítene, ha számolnál háromig a válaszaid előtt. Nem az a fontos, hogy mindenre válaszolj, és nem az, hogy olyan választ adj, amit mások hallani akarnak – hanem az, hogy azt válaszolod, amit valójában gondolsz. Lehetséges, hogy így nem fog mindenki kedvelni, de valószínű, hogy igazi barátaid lesznek, és a tükörben sem csupán a csinos arcodat látod majd, hanem önmagadat. Úgy leszel igazán szép. Igaziként.

A betegséged nem te vagy!

Zsani:

Ezek a csámpi lábak rengeteg csodás helyre fognak elvinni. Idővel megszokod, sőt meg is szereted őket. Mondok durvábbat: rövidnadrágot fogsz hordani. Meglepődtél, mi? Ezek a lábak teljesen hidegen hagyják majd életed szerelmét, mert ő úgy szereti őket, ahogy vannak – akárcsak téged. Ezeken a lábakon fogsz szaladni a gyerekeid után, együtt lóbálod majd őket az övéikkel, ezeken táncolsz majd az esküvőjükön. Szóval szeresd őket! És ne feledd, a betegséged nem te vagy, nem az határoz meg téged.

Higgy az álmaidban!

Peti:

Bármennyire is magabiztosnak mutatod magad, rohadtul nem vagy az, tele vagy kételyekkel, hogy jó-e letérni a járt ösvényről. De muszáj, mert amin most jársz, azon nem lesz nagy jövőd. Ez az informatika és a gép előtti kockulás nem a te asztalod. Haladj csak tovább, meglátod, király lesz! Habár mindent elölről kell kezdened, és duplaannyit dolgoznod, de égre megtalálod a helyed, és rájössz, hogy mi akarsz lenni igazán. Elkezded élvezni, amit csinálsz, végre sikeres leszel a munkádban és a tanulmányaidban is, végre mások is rájönnek, hogy nem vagy te hülye gyerek, csak eddig rossz vágányon voltál.

Tarts ki! Egyszer vége lesz

„A fiatal nő a holdról”:

Nem túlzol, még most is azt mondom, hogy ez volt életed egyik legnehezebb időszaka. Tizenhárom évesen rájönni arra, hogy amit a saját apád művel veled, nem része a természetesnek vélt apai szeretetnek, olyan teher, ami miatt a legtöbb ember összeroppan. De te csak tarts ki, hidd el, megéri! Nem kell szégyellned magad egy percig sem, nem a te hibád. Viszont ne fogd vissza magad, légy bátor és nagyszájú, később ennek hasznát veszed. Hisz majd te lehetsz a hangja minden más olyan hozzád hasonló sorsú lánynak, aki elveszti a hangját, mire nővé érik.

Nem fértek el máshol, csak a földön. Körülültük a kupacot, és olvastunk, olvastunk, olvastunk…

Hallgass az ösztöneidre!

„T.”:

Tudom, te most tele vagy kétséggel és bizonytalansággal. Félsz a jövőtől, félsz attól, hogyan tovább, miből fogtok megélni, hol fogtok lakni, és hogyan fogod felnevelni azt az apró kis életet ott benned. Egy percig se aggódj! Látod, az érettségi is milyen simán ment, a csajok tartották a szájukat, és a tanárok tényleg csak a banketten tudták meg, hogy négy és fél hónapos terhesen érettségiztél. Tudod, kicsi lány, az, hogy ezt a kisembert minden veszéllyel dacolva, minden tanáccsal, fenyegetéssel, rosszallással, megvetéssel szembeszállva a világra hozod, életed egyik legnagyszerűbb döntése!

A tested nem az ellenséged

„E.”:

Nem növöd ki egyhamar a súlytémát sem. Amióta Gy. néni gyógytesin, 16 évesen, az egész csoport előtt lekövérezett, valami tényleg visszafordíthatatlanul megváltozott. Elveszett az étellel kapcsolatos ártatlanság. Nem verlek át, sok mindenen kell még emiatt keresztülmenned. De kérlek, mindig emlékeztesd magad rá, hogy a tested nem az ellenséged! És igenis jóban lesztek, ha nem egyfolytában bünteted, és nem számlálod folyamatosan a hibáit.

Ne akarj egyféle lenni!

Nikoletta:

Pont úgy vagy jó, ahogy vagy. Mert pont annyira vagy kedves, amennyire sértő, pont annyira vagy vidám, mint amennyire magadba zuhanó, pont annyira vagy önfeláldozó, mint amennyire önző, pont annyira vagy spontán, mint amennyire megfontolt, pont annyira vagy gyengéd, mint amennyire dacos, pont annyira vagy gyors, mint amennyire lusta, pont annyira vagy figyelmes, mint amennyire szeleburdi, pont annyira vagy segítőkész, mint amennyire elutasító. Egyensúly van benned.

Egészséges vagy akkor is, ha más

Lea:

Lehet, hogy most hernyó vagy, de holnap már pillangó leszel… Ami meg a pasikat illeti, felejtsd el őket! De tényleg. Szerinted miért nézegeted meg a lányokat? Miért nem „jön össze” semmi a pasikkal? Elmondom. Egy  nap megismersz valakit. Képzeld, egy LÁNYT! És ő lesz a feleséged. Most meglepődtél, mi? De legbelül tudod, hogy ez így van jól. Ne nyomd el magadban az érzéseidet. Ez nem ciki. Ez teljesen normális dolog. Nem vagy beteg, sem fogyatékos. Ugyanolyan egészséges ember vagy, mint bárki más.

Méltó vagy a szeretetre. Aki mást mond, az hazudik

Petra:

Amikor apa azt mondta, hogy nem lehet elviselni téged hosszú távon, hazudott. Nincsenek belső démonaid. Nincsen elviselhetetlen oldalad… Viszont térjünk át a nehezebb feladatra: anyára. Tudom, hogy ő nem egy vidám történet. Vele küzdened kell. Nem várhatsz vele. Nem a tulajdona vagy. Nem nyúlhat se a hajadhoz, se a ruhádhoz az engedélyed nélkül. Azt mondja, azért nem szeretnek az emberek, mert ápolatlan vagy, és mert nem húzod ki magad, amit előszeretettel fotózgat is neked, hogy lásd, milyen csúnya a tartásod. Mindent fotózgat, ami csúnya rajtad, aztán kiröhögi, rosszabb napjain mutogatja neked: Látod, hogy nézel ki?… Ezt nem teheti veled, korántsem vagy problémás, ezt te is tudod, nagyon jól. Ezért arra kérlek, hogy szeresd és tiszteld magad!

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Portrait Image Asia