Szombat van, ezért csak hétkor kelek. Később, mint hétköznap. Ma aludhatnék, azonban futni megyek. A kutyát is viszem, hogy ő is átmozgassa magát. Hétvégén reggel ez jó időpont, mert ilyenkor alig van valaki a Duna-parton, így póráz nélkül futtathatom. Én hét kilométert tervezek, Aliz, a vizsla háromszor ennyit fut. Előreszalad, majd vissza, lefut az ösvényről a Dunához, aztán vágtat utánam. Amikor végeztünk, elkocogunk a kisboltba friss péksüteményért. Mire a fiúk felébrednek, már hazaérünk. Megterítek, kávét főzök. Közben kiveszem a fagyasztóból a húst, elindítok egy programot a mosógépben, a szárítóról leszedem a ruhákat, összehajtogatom és a helyükre rakom azokat, amiket nem kell vasalni. Könnyű szombati ebédre készülök, mozzarellás csirkemell salátával és krumplipürével. A desszert egy kis málnahab. Elmosogatok reggeli után, készítem az ebédet, közben azon gondolkodom, hogy mit főzzek vasárnapra.

Szombat van, hétkor ébredek. Még ilyenkor is be kell mennem dolgozni egy fél napra. Teát főzök, átgondolom a napom. A mosógépben elindítok egy programot, megetetem a papagájokat és az afrikai óriáscsigákat, lezuhanyozom, felöltözöm, sminkelek. A gyerek egész héten táborban, csak én vagyok itthon és az állatok. Fülledt meleg van, jól fog esni a klímás iroda. Eltervezem a mai délutánt. Két film is van, amit munka után meg szeretnék nézni. Egykor végzek, és már indulok is.

A füvet a kertben már levágtam a héten, most csak gazolni kellene. A terasz előtt nem elég szép a fű. A virágágyásokat is meg kellene kapálni. Jó idő lesz ma, kihordom a terasz bútoraira a szivacsokat, majd kinn ebédelünk a pergola alatt. Meg a kutyaszart is össze kell szedni. Minél nagyobb testű a kutya, annál több a takarítás utána, na meg az a sok szőr! A hulló kutyaszőr mindenhova bekerül, az ágyba, a szekrényekbe, a ruhákra. Mindennap porszívóznom kell, különben a tányérra is jut.

A mozi előtt körülnézek. Nyári vásár van, már félárú leértékelés, szandálokat próbálok, meg jópofa pólókat. Tele a pláza, más is vásárol, figyelem őket. Férj vitatkozik a feleségével: oké, hogy minden olcsóbb, de azért elég már. A kiskamasz fiúnak semmi nem tetszik, látványosan unatkozik a szüleivel. A másik férj fáradtan álldogál a próbafülke előtt, mondja is, hogy inkább már enne valamit. Egy nő hangosan vitatkozik a családjával, erre és erre már nincs elég pénz nála, és már sokat költöttek, a feje is megfájdult, de a lányai nem hagyják magukat.

Elkészült az ebéd, a fiúk az asztalnál, tálalok. A kutya is kap enni. Beszélgetünk, mit csináljunk délután. Mindenki fáradt, sokat dolgoztunk a héten, Levi meg elfoglalt kamasz, aki a szobájában szeret matatni, csetelni, olvasni, filmet nézni. Apa is kikapcsolódik, ebéd után kis szieszta, aztán teniszt tervez. Elpakolok, elmosogatok, rendet rakok a konyhában. Végül felmosok. Nagyon belelendülök, ha már a konyhát, akkor a nappalit, az ebédlőt és az előszobát is. Azt a fajta tisztaságot szeretem, amikor fehér marad a zoknim talpa. Beszedem a megszáradt ruhákat, vasalni is kellene, elkezdem.

Rájövök, hogy a plázák mozijaiban nagyon hűtenek, gyorsan veszek egy könnyű nyári kendőt, és már kezdődik is a film. Elcsipegetem a nagy chipset sajtszósszal, és „figyelek” a kalóriabevitelre, mert „zero kólát” iszom hozzá. Könnyű nyári francia vígjáték, nem kell gondolkodni, jól szórakozom. A második film kezdetéig beülök egy cukrászdába, kézműves fagyit eszem, megkóstolom a búzasör ízűt, különleges és finom.

Jó lenne vasárnap moziba menni, de apának nincs kedve, Levi szerint égő anyukával mozizni, így nem ez lesz a program. Ebédet is kell majd főznöm... meg a kocsit is ki kellene takarítani, ja, és most jut eszembe, hogy a fagyasztóban is helyet kell csinálni, mert vettem egy rakás málnát, a fiúk kedvence a málnahab.

A második film egy skandináv fekete humorú történet, megható és vicces. Elgondolkodtat, hogyan éld meg a pillanatot, mert minden olyan könnyen elillan. Túl könnyen. A film után könyvesboltba megyek. Imádom az új könyvek illatát, amikor az ujjaim között átpörgetem a lapokat. Ha első látásra megtetszik a borító, kézbe veszem, elolvasom a címét, a fülszöveget és beleszagolok. Ha minden tetszik, megveszem, most három könyvvel távozom. Lemegyek a parkolóházba, indulok haza. Szép nyári este, lehúzom a kocsim ablakát, hallom a tücsköket, érzem a fű szagát. Lassabban megyek, hogy tovább tartson, elvarázsol. A belvárosban lakom, ott nincs ilyen, de legalább vannak virágok a teraszomon.

Apa hazajött a teniszből, szólok Levinek, vacsora. Kint eszünk a teraszon. Szép nyári este, jó itt ücsörögni. Szép a kert, sokat dolgozom vele. Maradnék még, de tudom, holnap korán kelek... és  megint nagyon fárasztó napom lesz.

Törőcsik Edit

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/OlgaOtto