De miért olyan nehéz a változás? Hova lesz az a sok elhatározás? Miért fut zátonyra annyi próbálkozás?

Sémák – a torzító szemüveg

A körülöttünk lévő világ egy izgalmasan bonyolult rendszer. Életünk minden pillanatában információk milliárdjai bombázzák az idegrendszerünket. Jönnek a külső ingerek, és bennünk is folyamatosan keletkeznek az érzések, gondolatok. Ahhoz, hogy ebben az információ-dömpingben képesek legyünk eligazodni, kénytelenek vagyunk egyszerűsíteni. Ezeket valamilyen logika szerint dobozokba pakoljuk, vagyis aktívan kreáljuk a saját valóságunkat. A pszichológia úgy fogalmaz, hogy a tapasztalataink sémákba rendeződnek.

A sémák valójában stabil meggyőződések, megdönthetetlennek tűnő hiedelmek, amelyek meghatározzák, hogyan viszonyulunk a világhoz, önmagunkhoz vagy éppen másokhoz.

Azt is mondhatnánk, a sémák egy sajátos szemüveget jelentenek, amelyen keresztül a világot látjuk. Ez a szemüveg azonban torzítja a valóságot, nem ritkán negatív irányba.

Aki pedig elég sokáig visel egy ilyen szemüveget, az végül teljesen el is hiszi, amit lát. Így történhet meg az, hogy a régen Ducinak becézett kislány gyönyörű nővé érve is azon kapja magát, hogy a kövérség a mumusa, de ez a helyzet a szép lánnyal is, akit kitartó munkával meggyőztek a csúnyaságáról.

A sémák egyfajta hitrendszerként is felfoghatók. A hit pedig nem múló szeszély, hanem szilárd meggyőződés, ami rendíthetetlenül ott lapul a lelked mélyén. Ha kövérnek, csúnyának, tehetetlennek vagy éppen szerencsétlennek hiszed magad, akkor ez a szilárd meggyőződés fogja irányítani az életedet.

Hiába történnek nagy elhatározások a felszínen, a felszín alatti erők röhögve rántanak vissza. A világról és magadról alkotott képnek esze ágában sincs változni.

Miért is tenné? Olyan jól bejáratódott már! Hogy nem jó így élni? Hogy ami régen bevált, most már több mint kényelmetlen? Ja, kérem van az úgy! Tessék tűrni, mások is azt teszik!

Figyelj, mutatom! – Így kell változni!

És itt kanyarodunk a minket körülvevő minták témájához. Mert ahhoz, hogy képes légy a változásra, valamiféle forgatókönyvvel kell rendelkezned róla. Valahol, valamikor el kellett lesned egy mintát, hogyan is csinálja az ember lánya/fia a változást. A korábbi példákat alapul véve hinned kell, hogy lehetséges a változás, és hinned kell abban is, hogy TE képes vagy rá!

A környezet, ami körülvesz, úgy tanít az életre, hogy észre sem veszed. Egyszerűen csak figyeled tudatos és akaratlagos odafordulás nélkül, hogy a szüleid vagy a hozzád közel állók hogyan élik az életüket. Ők mindannyian üzennek neked a sorsukkal. Ha ez az üzenet a tehetetlenségről szól, akkor nem kis küzdelem elé nézel, amikor változtatni akarsz az életeden. Ilyenkor neked kell az úttörőnek lenni, aki minden bátorságát összeszedve elindul az ismeretlen felé.

Az ismeretlen pedig értelemszerűen félelmetes. Még az agyad is ellened dolgozik, hiszen az évmilliók során az volt az egyik fő feladata, hogy megvédjen azoktól a veszélyektől, amelyek ott, az újban leselkedhetnek rád.

A változás, mint láttad, nem hullik az öledbe, akármennyire elszántan is sóvárogsz utána. Mindamellett ahhoz, hogy leküzdd a lelked mélyén lévő akadályokat, a tettek szintjén sem árt magasabb tudatossági szintre kapcsolni:

Jelöld ki a nagy célt!

Fontos, hogy tudd, hová tartasz, hol szeretnél kilyukadni! A cél meghatározásánál törekedj minél pontosabb megfogalmazásokra! A „Le akarok fogyni!” vagy „Boldog akarok lenni!” típusú célkitűzések túlságosan megfoghatatlanok, ezért kukába velük! Nevesíts: pontosan hány kilótól szeretnél megszabadulni, és mennyi idő alatt. Gondold végig, számodra pontosan mi jelenti a boldogságot, és hogyan lenne más a boldog életed első reggele? Honnan tudnád, hogy boldog vagy? Minél konkrétabbak a célok, annál könnyebb elérni azokat.

Ide nekem az oroszlánt! – De először csak az orra hegyét!

A legtöbb változási szándék amiatt bukik el, mert bár sikerül kitűzni a nagy célt, de elmulasztod kijelölni az oda vezető utat.

Márpedig a cél eléréséhez pontos térkép kell, amelyen feltünteted az egyes állomásokat is. Még senki nem jutott fel úgy a csúcsra, hogy véletlenszerűen járkált fel és alá. Eldöntötted, hogy munkahelyet váltasz? Oké! Gondold végig, mit kell pontosan tenned! Önéletrajz írás, egy jó fénykép, ajánlólevelek beszerzése vagy éppen egy tanfolyam elvégzése, mindegyiknek ott kell szerepelnie a pontos akciótervedben!

Fake it until you make it! – Csinálj úgy, mintha!

Amikor kijelölöd a célt, képzeld el, milyen leszel, amikor eléred! Milyen lesz az a jövőbeni önmagad?

Alakíts ki egy pontos képet a megváltozott énedről a külső megjelenésen át egészen a viselkedési mintákig! Hogyan fogsz járni, beszélni, öltözködni, gondolkodni és érezni, ha már a változás utáni új ember leszel?

Ezek után nincs más dolgod, mint úgy csinálni, mintha már megtörtént volna a változás. Ezzel a trükkel lehet, hogy becsapod magad, de az agyad előbb-utóbb elhiszi, hogy már megtörtént a változás.

A lényeg pedig végső soron abban rejlik, amit magadról hiszel.

Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus

Kiemelt képünk forrása: UIP-Dunafilm