-

A Dal Makhani egy nagyon egyszerű előétel, a legkedvesebb mind közül. Szoktam enni köretként, főételként, egymagában, parathával, vajas naannal, meg mindenhogyan, ahogy érem. De főzni, még nem főztem ilyet. És ezt a hagyományt most sem törtem meg, ugyanis a főzést Zolika barátomra bíztam, én pedig kuktáskodtam mellette.

Az illatok durva orgiát ültek a konyhában, és én, a frissen bukott böjti angyal a fellegekben jártam a szörnyen hosszú (csaknem három hetes!) megvonás után. Nem tudom elmondani azt a pillanatot, amikor végre újra egymásié lettünk.

Úgy olvadtunk eggyé, hogy képes lettem volna himnuszt írni hozzá, ódát, szerelmetes szonettet vagy bármilyen szavalatot...

Egyvalamire biztosan jó volt a csúfos bukással véget érő böjtöm. Megfogadtam: soha többé nem csinálok olyan butaságot, hogy lemondok róla

Így készül:

Hozzávalók

– lencse

– vörösbab

– fél evőkanál vaj

– 2 szegfűszeg

– 1 teáskanál olaj

– 1 pálcika egész fahéj

– 1 egész fekete kardamom

– 1 babérlevél

– 1 fej lila hagyma apróra vágva

– 1 teáskanál reszelt gyömbér

– 1 teáskanál fokhagyma

– 1 teáskanál vörös csilipor

– negyed bögre paradicsomszósz

– 1 deci tejszín

– friss koriander levél

– fél teáskanál garam masala (indiai fűszerkeverék)

– 1 teáskanál szárított görög szénalevél (kasoori methi)

Elkészítése: Az a legegyszerűbb, ha natúr konzerv lencsét és vörös babot veszünk, mert így nem kell vesződni a hosszas áztatással. Ezt alaposan mossuk meg. A babérlevelet, a kardamomot, a szegfűszeget, és a fahéjat egy kis vajon odatesszük a serpenyőbe, majd ha már illatot ereszt, rászórjuk a hagymát, és üvegesre pirítjuk. Az fontos, hogy a hagyma apróra legyen vágva, mert úgy finom ez az étel, ha nincsenek egynemű, és nincsenek benne kisebb darabok.

Ha mindezzel megvagyunk, beletesszük a lereszelt fokhagymát és a gyömbért, egy-két percig még pirítjuk, utána pedig hozzálöttyintjük a negyed csésze paradicsomszószt. Ezt egy kicsit főzzük, körülbelül egy percig, folyamatos kevergetés mellett, majd belerakjuk a piros csiliport. Erre öntjük a lencsét és a babot, kis vizet töltünk hozzá, és fedő alatt főzzük öt-hét percig.

Ha a masszánk elég trottyos, akkor beletesszük a görög szénalevelet és a garam masalát. Szép aranybarna színűre főzzük, krémes és lágy állagúra, a végén mehet hozzá a tejszín, utána már csak egy percig szabad rotyogtatni. A legvégén kell a korianderlevelet beletenni.

Én akkor szeretem jobban, ha lágyabb az állaga, Zolika meg úgy, ha kicsit keményebb, de ezen biztos nem fogunk összeveszni, megettem úgy is, ahogy ő készítette. És milyen finom volt!

Ugye, milyen szép?

A képek a szerző tulajdonában vannak