-

Az öt érzékelés közül nem a szaglást gondoljuk a legfontosabbnak, pedig óriási szerepe van az ösztönök, a szexualitás, a kommunikáció és az érzelmek szempontjából is. Egy kutatás szerint a férfiak 13, a nők 52 százaléka aludt már a szerelmének valamelyik ruhadarabjával csak azért, hogy álmában is érezhesse az illatát. De a mindennapos életben is piszok nehéz meglenni szaglás nélkül, hiszen az orrod segít észrevenni, ha beszorult a kenyérszelet a pirítóba, ha megromlott a tej, vagy ha véletlenül egy kutyagumiba léptél az utcán.

Színtelen, szagtalan

Pár évvel ezelőtt egy brit kutatásban ötszáz olyan embert vizsgáltak meg, akiknek abszolút semmilyen szaglása sincs. Ebből kiderült, hogy az orrunk a párkapcsolatainkban is igen nagy szerepet játszik. Az anozmiás betegek ötven százaléka panaszkodott ugyanis arra, hogy elszigetelve érzi magát a társadalomban, kapcsolati problémái miatt pedig a fogyatékosságát tette felelőssé.

Egy másik felmérés szerint azoknak a férfiaknak, akiknek nem működik a szaglása, életében csupán két komoly kapcsolatuk van, szemben egészséges orrú társaikhoz képest, akik átlagosan tíz barátnőt vonultatnak fel. Bár a nők körében nem tapasztalható eltérés a partnerek számát illetően, sokkal kevésbé bíznak magukban azok, akik nem éreznek szagokat.

Hogy ennek vajon mi lehet a pontos oka, azt a szakemberek sem tudják. Az egyik lehetséges magyarázat szerint az anozmiás embereknek komoly problémát okoz, hogy még a saját testszagukról sincs fogalmuk. Képzeld csak el, milyen őrjítő lehet, ha nem tudod, izzadságszagú vagy-e, hogy ráférne-e vajon egy alapos mosás a pulóveredre, és a lábad nem ereget-e gyanús illatokat,amikor vendégségben kibújsz a cipődből, hogy a szájszagról ne is beszéljünk! A szaglás hiánya azonban jóval mélyebb gondokat is okozhat ezeknél a felszínes problémáknál!

Itt nekem valami (nem) bűzlik!

A szagok rengeteg fontos érzelmet beindítanak a szervezetünkben. Amikor egy édesanya megszagolja a kisbabáját, erősödnek benne a szülői érzelmek. Az anozmiás betegeknek viszont még a saját szüleivel is sokkal távolságtartóbb a kapcsolatuk. De a szerelem érzése is elképzelhetetlen a másik illata nélkül. Egy brit nőnek például a húszéves házasságát dúlta fel egy sajnálatos biciklibaleset, amelynek következtében örökre elveszítette az ízlelő- és szaglóérzékét. Hiába élt egészen odáig boldog házasságban a férjével, attól a perctől fogva, hogy nem érezte az illatát, teljesen kiábrándult belőle. „Átkaroltam, de nem éreztem semmit. Olyan volt, mintha csak egy díszpárnát ölelgettem volna.” Szaglás híján az asszony képtelen volt szexuális vágyat érezni a férje iránt. Lassan minden intimitás kikopott kettejük közül, majd öt évvel később el is váltak.

A kommunikáció aromája

Nemcsak a hangszínünkkel, a testbeszédünkkel, a szavainkkal és a grimaszainkkal kommunikálunk másokkal, de az illatunkkal is. Ha nem működik a szaglásod, az leginkább ahhoz hasonlít, mint amikor külföldön vagy, és mindenki idegen nyelven beszél hozzád. Kézzel-lábbal mutogatva valami biztosan átmegy, de a kommunikációnak egy jelentős rétegéről teljesen lemaradsz. Jó példa erre egy kutatás, mely során az alanyoknak olyan  ruhadarabokat kellett megszagolniuk, melyeknek viselői különböző érzelmeket (például félelmet vagy undort) éltek át. Ebből kiderült, hogy az alanyok is képesek voltak ezeket az érzéseket átélni csupán a szagok alapján.

Egy pasi illata

A szaglás a párválasztásban is létfontosságú, éppen ezért okozhat a későbbikekben komoly problémát, ha akkor szeretsz bele valakibe, amikor fogamzásgátló tablettát szedsz. Ilyenkor ugyanis a szervezeted azt hiszi, hogy állapotos vagy, tehát olyan emberekhez fogsz vonzódni, akiknek nagyon hasonló a  a tiedéhez a génkészlete, hiszen a kisbaba felneveléséhez leginkább a rokonok segítségére lesz majd szükséged. Ezzel szemben tabletta nélkül, (azaz hormonálisan nem befolyásolt testtel) azoknak a pasiknak fogod ellenállhatatlannak érezni az illatát, akik jelentősen különböznek tőled, ahogy ezt egy híres vizsgálat is bebizonyította. Egy 1995-ös svájci kutatásban arra kértek nőket, hogy izzadt férfiak különféle levetett pólóit szagolgassák, és mondják meg: az adott csatakos testek közül melyik jön be nekik igazán. Kiderült, hogy a lányok azoknak a pólóját tartották a legszexisebbnek, akiknek a genetikája immunológiailag erőteljesen különbözött az övékétől. Ez pedig nemcsak az egészséges jövendőbeli közös utódok egyik alapfeltétele, hanem a virágzó párkapcsolaté is.

Menj az orrod után!

Ha tehát hosszútávú partnert keresel magadnak, a legjobban teszed, ha először „tablettamentes" orral vágsz neki a becserkészésnek. Hiszen csak így tudod majd, ki az, akivel valóban összeilletek, és akinek a szagát harminc év múlva is ellenállhatatlanul vonzónak találod majd. Így ráadásul egész biztosan nem leszel a mesterséges hormonjaid játékszere.

 Fiala Borcsa

Felhasznált cikkek: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT

Kiemelt képünk illusztráció -Forrás: Flickr/Brian Wolfe