-

Mindenki utálja a kliséket. Ám mégis használja. Annyira szokványos, annyira bejáratott, annyira ismert dolgok, hogy nem lehet nem használni. Az életünk is tele van velük. Fel sem figyelsz rá, csak akkor, ha nem az lesz, aminek lennie kellene. Hétköznapi történet, mondjuk... és legyintünk. Mindenkivel megtörténik! És elhúzzuk a szánkat.

Mégis megnyugtató. Hogy másnak is rossz, nem csak neked, semmi extra, ki lehet bírni. Ezek a túlélést segítő mondatok.

De mi van, ha veled pont nem az történik, amit klisének neveznek?!

Hogy is szokott lenni? 20 év után (férje válogatja, előfordulhat hamarabb és később is) a férj lelép egy fiatalabb, vékonyabb, szebb nővel. Az ilyen lányok csak úgy teremnek. A semmiből bújnak elő. A bőrük hamvas, és természetesen buták. Ez megszokott. Neked borzasztó. De vigasztal a tudat, hogy valamikor te is vékony és szép voltál, sőt! Szebb, mint most az új nő. Meg a korához képest. És a korodhoz képest, főleg! De az okosabb, tutira Te vagy!

Ha ez történik, már tudod a kezelést. A gyógymódot. A vigasztaló mondatokat. A közös sajnálkozást. A sorstársakkal azonos állapotot. Vagytok így egy páran. Ja, igen, ez a klisé. A közös észosztás. A közös utálkozás, a közös sütievés, bocsi, zabálás.

Veled nem nagylelkű az élet. Feladja a leckét. Különleges vagy. Nehezített pályát kapsz. A sztorid hallatán döbbent csend. Nincs szájhúzogatás, legyintgetés. A száj tátva marad, a pofa leszakad. A döbbenettől. Vagy a hátad mögötti röhögéstől. Nincs vigasztaló mondat, sajnálkozás, észosztás, okoskodás. Nem tudnak veled mit kezdeni. Próbálják a miérteket keresni. És igen, hamar meg is van: a Te hibád!

Hát hogyan történhetne meg másképp, hogy a férjed egy nálad idősebb... és kövérebb nővel lép le?!

ÁtlagEdit

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Gajus